Zoek en vergelijk Nederlandse bedrijven met de KlikKlakKlaar Bedrijvengids

Een infrarood paneel voor de badkamer – wel doen of beslist niet?

Over infrarood panelen installeren in een woonkamer doen we meestal niet zo moeilijk. Maar het lijkt hele andere koek als je je badkamer met infrarood naar een behaaglijk temperatuurtje wilt helpen. Want dat is natuurlijk wel een zogenaamde ‘natte’ ruimte en dat betekent dat je heel voorzichtig moet zijn met stroom; dit omdat dat in aanraking met water niet al te best uit gaat pakken. Maar hoe zit dat als je een infrarood paneel voor de badkamer gebruikt en je weet zeker dat hij veilig aan het stroomcircuit is gekoppeld. Want er komt toch ook een soort ‘stroom’ van die panelen af. Een golf die wellicht gevaar kan opleveren voor je gezondheid? In dit artikel wordt deze vraag zo goed mogelijk beantwoord.

Het stroomdeel

Allereerst: voorzichtigheid moet betracht worden bij het installeren van het paneel; de werking van het paneel (golven) is niet gevaarlijk, ook niet in een badkamer. Zorg er dus voor dat de gekozen panelen zelf voldoen aan de veiligheidsnormen voor gebruik in vochtige omgevingen. Panelen die de IP44-classificatie hebben, zijn geschikt voor installatie in badkamers. Die zijn namelijk beschermd tegen spatwater en vocht. Plaats een infrarood paneel voor de badkamer wel op veilige afstand van ‘open’ water, zoals douches en badkuipen. Verder moeten de panelen op strategische plekjes worden gemonteerd, bijvoorbeeld aan het plafond. De ruimte in een badkamer is vaak beperkt en met een paneel aan het plafond kun je je er niet aan stoten. Er zijn ook panelen die tegelijk als lamp kunnen dienen. Of als badkamerspiegel!

Een infrarood paneel voor de badkamer, graag met thermostaat!

Bij het plaatsen van een infrarood paneel voor de badkamer heb je rekening te houden met het juiste formaat maar ook met het vermogen. Hoe groter je badkamer, des te meer wattage heeft je paneel nodig. Heel waardevol is een toegevoegde en programmeerbare thermostaat. Zo kun je je eigen temperatuur regelen via een eigen schema. Want het paneel hoeft niet echt te werken tijdens de nachtelijke uren of overdag, als er niemand thuis is. Qua onderhoud heeft een infrarood paneel weinig nodig, maar in een badkamer reinig je een paneel wel vaker dan in de woonkamer.

Esthetiek en infrarood panelen

Wellicht heb je een badkamer in een eigen stijl ingericht. Geen nood, er is een ruime keuze aan panelen die speciaal voor de badkamer bedoeld zijn. Net werd al gesproken over spiegelpanelen. Er zijn er ook met bepaalde kleuren of aanpasbare afbeeldingen. Dus zelfs met infrarood panelen kun je een badkamer meer sfeer geven. 

Een infrarood paneel voor de badkamer is veilig

Voor diegenen die nog steeds twijfelen over een gevaarlijk effect waar het gaat om de straling van de panelen binnen een vochtige ruimte: die straling heeft niet genoeg energie om atomen of moleculen te ioniseren. Dan zou je ook de zonneschijn uit een badkamer moeten weren. Infrarood is een natuurlijke straling en kan prima gebruikt worden in badkamers, zelfs al jij erin staat met een vochtige huid. Het is wel zo dat de panelen gevoed worden door elektra, dus de IP-classificatie is wel belangrijk. En altijd moet een infrarood paneel voor de badkamer zover mogelijk van alle waterbronnen vandaan worden gemonteerd.