Zoek en vergelijk Nederlandse bedrijven met de KlikKlakKlaar Bedrijvengids

Spouwmuurisolatie verbetert het klimaat binnenshuis

Het isoleren van de spouwmuur zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening.Wanneer je spouwmuren niet geïsoleerd zijn en er dus geen spouwmuurisolatie is aangebracht, is de kans groot dat je daarvan diverse ongemakken ondervindt. Zaken waaraan je zoal kunt denken zijn financieel ongemak (een hoge energierekening), schimmelgroei op de buitenmuren (schimmels in huis kunnen nadelig voor de gezondheid zijn), een tochtig gevoel en een huis dat je maar niet warm kunt krijgen. Allemaal erg vervelende ongemakken! Helemaal als je bedenkt dat een vochtig huis een nadelige uitwerking op je gezondheid kan hebben…
 

Wat zijn de nadelen van een te hoog vochtgehalte in huis?

 
De nadelen zijn zeer divers. In onderstaande alinea’s bespreken we er aan tweetal.
 

Zilvervisjes

 
Veel mensen zijn er niet van op de hoogte, maar er zijn mensen die allergisch zijn voor zilvervisjes. Deze kleine en zeer platte soort pissebedden gedijen optimaal in huizen die erg vochtig zijn. Dit verklaart dan ook waarom je zilvervisjes onder andere in de badkamer en de keuken tegenkomt. Deze soort ongedierte kan benauwdheid veroorzaken, erg onprettig dus!
 

Huisstofmijt

 
Voor degenen die worden gekweld door allergieën, kan een vochtige woning nog vervelender zijn. Zo voelt de huisstofmijt zich heerlijk thuis in vochtige woningen. Wanneer je allergisch reageert op de afscheiding van deze kleine diertjes, kan dat dus hinderlijk uitpakken.
 

Maatregelen om het vochtgehalte in je woning te verlagen

 
Om te beginnen is het belangrijk dat je voldoende ventileert. Op die manier ga je condensvorming tegen en word het minder vochtig in huis. Daarnaast is het belangrijk dat je afzuigsysteem in je woning (vooral nieuwe huizen hebben meestal centrale afzuiging) niet uitzet. Tenslotte kun je gewassen wasgoed het beste buitenshuis laten drogen. Als dat niet mogelijk is, omdat je bijvoorbeeld geen tuin of balkon hebt, dan is het belangrijk dat je in de ruimte waar het natte wasgoed hangt het raam open zet. 
 
Een laatste maatregel is het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Oudere huizen hebben vaak ongeïsoleerde spouwmuren, waardoor een tochtig, koud en vochtig huis het gevolg is. Spouwmuurisolatie is in tegenstelling tot wat veel mensen denken helemaal niet zo kostbaar om aan te laten brengen. Bovendien staat tegenover de relatief beperkte investering een terugverdientijd van (meestal) enkele jaren. Daarna profiteer je ervan, doordat je binnenshuis een comfortabeler en gezonder binnenklimaat creëert en daarnaast ook nog eens op je stookkosten bespaart.