Zoek en vergelijk Nederlandse bedrijven met de KlikKlakKlaar Bedrijvengids

Oorzaken van haaruitval

Heb je last van haaruitval en wil je er iets aan doen? Dan is het raadzaam om goed te onderzoeken welke aanbieder het meest betrouwbaar is en de meest passende oplossingen biedt voor jouw specifieke situatie. In samenwerking met dermatologen, wiens specialisme haarproblematiek is, moet er gezamenlijk met de haarkliniek worden gekeken naar jouw specifieke situatie. Een verwijzing van je huisarts is in feite noodzakelijk om medische ondersteuning te krijgen en daarmee het onderliggende probleem goed te kunnen traceren.

Haaruitval kan erfelijk zijn

Er zijn diverse oorzaken bekend voor haarverlies. Een daarvan is een hormonale afwijking, genaamd DHT. Deze problematiek kan zowel bij vrouwen als mannen opspelen en wordt door testosteron aangewakkerd. In de wortelzakjes van je haar wordt er een stofje vrijgemaakt die DHT afbreekt. Hierdoor wordt de groeifase veranderd en sterven bepaalde haarzakjes uiteindelijk af. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, wordt het haar steeds dunner en kunnen er zelfs kale plekken ontstaan.

Erfelijkheid is niet de enige oorzaak voor haarverlies. Je hebt ook diverse fysieke aandoeningen of bijvoorbeeld stress die hiertoe kunnen leiden.

Mythes omtrent haarverlies

Een bekende uitspraak is dat voeding ten grondslag ligt aan vrijwel alle afwijkingen. Echter is het zo dat uitsluitend bij extreme gevallen daadwerkelijk haarverlies kan ontstaan bij bepaalde dieten. Een extreem eenzijdig dieet kan voor grote vitaminetekorten zorgen, denk aan bijvoorbeeld anorexia. Bij "normale" eetgewoontes kan niet zomaar gedacht worden aan een link tussen eten en het verliezen van haar. Een van de vitamines die lijnrecht in verbinding staan met de gezondheid van je haar is de B-vitaminegroep.

De meeste externe invloeden zijn niet de reden voor haarverlies. We moeten verder zoeken.

Hoe herken je erfelijke vorm van haarverlies?

Je wilt niet zomaar een bepaalde behandeling ondergaan, zonder vooraleer te weten waar het vandaan komt. Je huisarts verwijst je naar een dermatoloog en je gaat een bepaald traject in om de kern te achterhalen. Maar je hoeft niet zo lang te wachten! Er zijn bepaalde symptomen die kunnen wijzen op kaalheid die op erfelijkheid berust. Es zit een bepaald patroon in de periode dat je aan haarverlied lijdt. De erfelijke variant vindt zeer geleidelijk plaats. Mocht je acuut veel haar verliezen, is de kans nihil dat het in je genen zit.

Voorkomen beter dan genezen!

Natuurlijk hebben wij in de westerse wereld te maken met een luxe, waarin we een bezoek kunnen brengen aan een haarkliniek om onze ijdelheid te strelen. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Denk hierbij aan het vermijden van overmatig medicijngebruik, het hanteren van een gezonde levensstijl met een afwisselend voedingspatroon, herkennen en reduceren van stresspatronen en bijvoorbeeld geen agressieve droogwijze kiezen voor je haar na het douchen. Zo kan een hoofdmassage ook stimulerend werken voor de doorbloeding, die weer zorgt voor gezonde haarzakjes!