Zoek en vergelijk Nederlandse bedrijven met de KlikKlakKlaar Bedrijvengids

Een nieuwe crisis

De vorige economische crisis begon nog geen tien jaar geleden in 2008 en het einde van de crisis is door velen nog niet eens voorbij, maar toch zijn er al een aantal gerenommeerde doemdenkers die ervan overtuigd zijn dat we aan de vooravond van een nieuwe economische crisis staan. Deze beweringen komen van een aantal ervaren beleggers, die een aantal duidelijke overeenkomsten zien tussen nu en de weken vlak voor het begin van de vorige economische crisis.

Wat deze experts het meest opvalt is dat er steeds meer beleggers zijn die terugvallen op goud. Zelfs een aantal grote beleggingsfondsen heeft zijn heil gezocht in het edelmetaal. Beleggen in goud is zeker niet nieuw, maar in deze mate komt niet vaak voor. De reden dat men er waarschijnlijk actief in investeert is omdat goud door de geschiedenis heen altijd zijn waarde heeft behouden en het dus niet beïnvloed wordt door dalende koersen of zwakke valuta.

Een ander opvallend iets is het beleid van de centrale banken overal ter wereld. Zo koopt de Europese Centrale Bank momenteel onwijs veel op en staat de rente momenteel ook op nul. Officieel is het de bedoeling om hiermee de consument meer vertrouwen te geven en om uitgaven te stimuleren, maar critici denken dat het opkoopbeleid vooral geldt om te voorkomen dat er een paar grote partijen omvallen in de nabije toekomst.

Tot slot is er de simpele constatering dat het onwijs onrustig is op de beurs. Geld beleggen gebeurd onverminderd, maar de index daalt en stijgt om de haverklap. Het recente ingrijpen van de Chinese overheid op de Chinese beurs zwengelt de onrust alleen maar verder aan.

Gelukkig is het maar een beperkte groep die ervan overtuigd is dat we aan de vooravond van een nieuwe crisis staan. Het overgrote deel van de economen gaan ervan uit dat dit niet het geval zal zijn.