Zoek en vergelijk Nederlandse bedrijven met de KlikKlakKlaar Bedrijvengids

3D metingen van moeilijk toegankelijke locaties

3D laserscannen is hartstikke handig om objecten en gebouwen nauwkeurig te meten en weer te geven in een 3D model. Maar hoe meet je met een laserlijn moeilijk toegankelijke locaties? Een van de opties om dat te doen is met een drone.

 

Producten drones


Drones kunnen gebruikt worden om grote gebouwen of locaties te meten of locaties waar je moeilijk bij kunt komen. De meeste drones werken met een camera en deze maakt foto’s aan de hand van een bepaald vliegpatroon. De foto’s worden door een speciale software gehaald en die maakt er een 3D model van volgens een principe genaamd fotogrammetrie. Er kunnen twee soorten output uitkomen: een 3D mesh of een puntenwolk. Deze worden ruwe modellen genoemd die vervolgens gebruikt kunnen worden voor het maken van tekeningen, volumeberekeningen, visualisaties, enzovoorts.

 

Nauwkeurig genoeg?


De vraag is of 3D meten met een drone wel een nauwkeurig eindproduct oplevert? Natuurlijk moet je hierbij niet alleen rekening houden met de drone en de fotokwaliteit, maar ook met de software, weersomstandigheden en de referentiepunten op de grond. Je bereikt een nauwkeurig eindproduct door de volgende punten:

·         Werk met een professionele drone die over een IMU sensor en een GPS beschikt.

·         Door te werken met waypointsoftware vliegt de drone een specifieke route en maakt hij alleen de noodzakelijke data.

·         Zet grote targets als Ground controle points die goed zichtbaar zijn vanuit de lucht.

·         Goede software voor de verwerking van de data.

 

3D meten


Er is de mogelijkheid om een 3D scanner onder een drone te hangen en daarmee de locatie over te vliegen. Je kunt zowel gebouwen als grond 3D meten met een drone. In AutoCAD kan verder gewerkt worden aan bijvoorbeeld een ingestort gebouw, zodat de tekenaar minder werk heeft.
Daarnaast kun je de drone ook gebruiken om een terrein in te scannen. In dat geval kun je er nieuwe gebouwen bijtekenen. De 3D scan pakt de juiste GPS coördinaten zodat de tekening klopt met de werkelijkheid.

 

Nadelen 3D scannen met drone


Het hele 3D meten met een drone is nog relatief nieuw en daarom zitten er ook nog wel wat nadelen aan:

·         Je hebt een zware drone nodig om er een 3D scanner aan te kunnen hangen.

·         De accu gaat snel leeg, dus de vliegtijden zijn kort

·         Er is grotere kans op schade bij crash en de verzekeringskosten zijn hoog

·         Hoge tarieven voor de klanten

·         De maataccuratie van het 3D scannen met drone is maar enkele millimeters beter dan fotogrammetrie in combinatie met ground-control-points en total station metingen

·         3D scannen vanuit de lucht geeft een relatief lage resolutie.

·         Je hebt een vergunning nodig om met een drone te mogen vliegen.

 

Voordelen 3D scannen drone

Er zitten enkele voordelen aan een 3D meting met een drone. Zo is het makkelijker om een drone te gebruiken vanwege stabiliteit dan bijvoorbeeld een hoogwerker. Er wordt zo een scan gemaakt van een specifiek gebied of object wat voorheen niet zichtbaar was en dit bespaart op de kosten en ook tijd.

 

Leap3D


Een bedrijf in Nederland dat specialiseert in 3D laserscannen is Leap3D. Leap3D levert verschillende diensten aan op het gebied van laserscanning. Zo zorgen ze ervoor dat ze het eindprocuct aanleveren als een uitgedunde puntenwolk, omdat niet alle computers zoveel data aankunnen. In dat geval levert Leap3D de puntenwolk opgedeeld in delen aan, zodat de data beter te verwerken is. Naast 3D laserscanning, doet Leap3D onder andere ook aan 3D modelleren, 3D visualisatie, volumemeting, as-built en as-in en virtual reality.